Activitate

2022

 

Dosar nr. 77/2022 (rezumat)

Instituția Avocatul Poporului, s-a sesizat din oficiu în urma unor reportaje prezentate în presa locală din Alba Iulia, referitoare la concentrațiile foarte mari de poluanți atmosferici în oraș, înregistrându-se valori de aproape 10 ori mai mari decât limita normală în intervalul 01.01.2022-31.01.2022. Față de situația relatată, ne-am adresat autorităților competente în gestionarea acestor probleme, solicitând examinarea situației și transmiterea măsurilor întreprinse în vederea remedierii lor. Astfel, în urma demersurilor efectuate de instituția Avocatul Poporului, autoritățile sesizate, ne-au comunicat următoarele: Calitatea aerului înconjurător (emisii) este monitorizată în județul Alba, de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, prin stațiile automate de monitorizare amplasate în Alba Iulia, Sebeș și Zlatna. În intervalul 01-31.01.2022, au fost înregistrate șase depășiri ale valorii limită zilnică pentru indicatorul particule în suspensie PM₁₀ (pulberi în suspensie cu diametrul sub 10 microni) determinat prin metoda automată în zilele de 13,16, 20, 24, 25 și 26 ianuarie 2022. Toate aceste depășiri ale valorii limită zilnică nu au fost confirmate de metoda gravimetrică – metoda de referință standardizată. În aceasta perioadă au fost înregistrate creșteri orare ale concentrației de pulberi în suspensie PM₁₀ care a condus la stabilirea indicelui general de calitate a aerului „RĂU”. În anotimpul rece, în scopul prevenirii formării de gheață/polei pe carosabil și în zonele pietonale, primăriile folosesc ca agent de deszăpezire clorura de calciu. Aceasta previne înghețarea apei în timpul iernii. Această substanță ia forma unui praf foarte fin care se depune cu ușurință pe toate suprafețele și constituie un posibil factor de poluare aerului. De asemenea, s-a constatat că, în aceasta perioadă a anotimpului friguros, una din cauzele principale a creșterii valorilor înregistrate în unele zile se datorează încălzirii locuințelor cu combustibil solid (lemn, rumeguș, etc) pe fondul unui calm atmosferic. În continuare se vor efectua verificări și controale la agenții economici de pe raza UAT-ului Alba Iulia pentru a preîntâmpina pe cât posibil eventuale depășiri ale indicatorilor relevanți. Concluzionând, rezultă că autoritățile publice sesizate au luat în considerare demersurile instituției noastre, care au determinat dispunere de măsuri în vederea monitorizării continue a calității aerului și de informare a publicului cu privire la rezultatele monitorizărilor efectuate prin stațiile automate de monitorizare prin emiterea zilnică a buletinului de informare a publicului, care se publică zilnic pe site-ul A.P.M.

Dosarul nr. 76/2022 (rezumat)

Instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în urma unei știri relatate de redacția Turnul Sfatului Sibiu, cu privire la cazul unei femei nemulțumite de modul cum a fost tratat tatăl său, care într-o convorbire telefonică cu medicul cardiolog din cadrul Spitalului Județean Sibiu, a fost jignită și umilită în cel mai urât mod cu putință, adresându-i cuvinte jignitoare.
Față de situația relatată, ne-am adresat Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, solicitând examinarea situației și transmiterea măsurilor întreprinse în vederea prevenirii unor astfel de incidente.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu ne-a comunicat că a fost analizat cazul, iar în urma cercetării disciplinare pe baza propunerilor Comisiei de Etică, Deontologie Medicală și Disciplină, managerul a dispus sancționarea salariatei cu avertisment scris și demararea cercetării disciplinare prealabile cu privire la transmiterea de informații medicale unei persoane care nu a fost desemnată conform Legii nr. 46/2003 a drepturilor pacientului.
Măsurile dispuse de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu în vederea prevenirii unui astfel de incident, sunt următoarele: reinstruirea întregului personal cu privire la prevederile codurilor de etica și deontologie medicală; reinstruirea personalului medical cu privire la procedurile de comunicare cu aparținătorii; reinstruirea personalului cu privire la prevederile Regulamentului intern referitoare la drepturile și obligațiile salariaților și verificarea însușirii informațiilor și prevederilor materialelor asupra cărora au fost instruiți.

Dosar nr. 11/2022 (rezumat)

Instituția Avocatul Poporului, s-a sesizat din oficiu în urma unei știri prezentate de presa on-line (www.pressalert.ro), cu privire la faptul că o femeie și fiica acesteia, ar fi victimele unor fapte comise cu violență. Din primele cercetări reiese faptul că un bărbat, care avea ordin de protecție emis de instanță, a mers la locuința soției sale care locuia împreună cu fiica sa și le-a agresat, provocându-le leziuni cu un obiect ascuțit. Cel mai probabil, atât mama cât și fiica ei în încercarea de a se apăra, au fost rănite cu un cuțit, iar în cele din urmă atât agresorul cât și cele două au fost transportați la spital.
Față de situația relatată, ne-am adresat instituțiilor abilitate în gestionarea acestui caz mediatizat, solicitând examinarea situației și transmiterea măsurilor întreprinse în vederea prevenirii unor astfel de incidente.
Astfel, în urma demersului întreprins, Direcția de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș, ne-a comunicat faptul că în urma verificărilor efectuate, având în vedere aspectele constatate a propus și dispus următoarele: monitorizarea minorilor din familie în vederea prevenirii și combaterii oricăror situații de risc; includerea minorilor și a mamei într-un program de consiliere psihologică, iar în cazul în care situația familială a mamei și a minorilor se vor identifica situații de risc, acestea vor fi sesizate către DGASPC Alba, în conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului modificată și completată și ale Legii nr. 217/2003, art. 38 privind prevenirea și combaterea violenței domestice.
Potrivit Poliției Municipiului Alba-Iulia, cu privire a acest caz cercetările au fost efectuate, sub aspectul comiterii infracțiunii de Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile prevăzute, dispuse prin ordinul de protecție cu referire la prevederile art. 38 alin. (1) lit. e), faptă prevăzută și pedepsită de art. 47 alin. (1) din Legea nr. 217/2003 și Violență în familie, faptă prevăzută și pedepsită de art. 199 alin. (1), raportat la art. 193 alin. (1) din Codul penal.
Ulterior, în urma constatărilor preliminare ale medicului legist din cadrul S.M.L. Alba, s-a schimbat încadrarea juridică a infracțiunilor comise, în alte infracțiuni, motiv pentru care dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș cu propunere de declinare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

 

Sari la conținut