Activitate

2021

Dosar nr. 176/2021 (rezumat)

Sesizare din oficiu privind posibila încălcare a art.49 din Constituție – dreptul la protecție al copiilor și tinerilor, ca urmare a apariției în presă a articolului Un adolescent din Bacău, aflat în plasament, s-a sinucis.
Din analiza documentelor transmise de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău și din situația constatată cu ocazia anchetei efectuate la sediul instituției în cauză, a rezultat că la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău există un număr insuficient de specialiști (psihologi) care să ofere servicii de consiliere psihologică, raportat la numărul copiilor care beneficiază de măsuri de protecție specială la asistenți maternali profesioniști sau alte familii/rude. De asemenea, s-a constatat existența unei pregătiri deficitare a asistenților maternali profesioniști în ceea ce privește relaționarea cu copiii pe care îi au în plasament și gestionarea situațiilor conflictuale.
Prin Recomandarea nr. 94/2021, Avocatul Poporului a solicitat conducerii DGASPC Bacău adoptarea de măsuri concrete pentru remedierea deficiențelor constatate.
Autoritatea sesizată și-a însușit Recomandarea, și ne-a comunicat că schema de personal a Centrului pentru Management de Caz și Asistență Maternală a fost completată cu doi psihologi, iar pregătirea profesională a asistenților maternali profesioniști, derulată în perioada martie-iulie 2021 pentru 172 asistenți maternali profesioniști, va continua începând cu luna septembrie 2021 (6 ore de curs/câte 10 participanți/curs).

 

Sari la conținut