În ce constă colaborarea cu MNP?

În conformitate cu Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată, pentru desfăşurarea activităţilor MNP sunt cooptaţi şi colaboratori externi: medici, psihologi, asistenți sociali, în baza unor contracte de prestări de servicii.

Colaboratorii externi participă la vizitele efectuate de către MNP în locuri de detenție (prevăzute în același act normativ), precum:

a)penitenciarele, inclusiv penitenciarele-spital;

b)centrele educative, centrele de detenţie;

c)centrele de reţinere şi arestare preventivă;

d)serviciile de tip rezidenţial pentru minorii care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal;

e)spitalele de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă, spitalele de psihiatrie;

f)centrele de tranzit;

g)centrele de cazare a străinilor luaţi în custodie publică, aflate în subordinea şi administrarea Inspectoratului General pentru Imigrări;

h)centrele speciale de primire şi cazare a solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, având regimul juridic al zonei de tranzit;

i)centrele în care se acordă servicii de asistenţă pentru consumatorii de droguri, în regim închis;

j)orice alt loc care face parte din sistemul de sănătate sau sistemul de asistenţă socială.

Ulterior vizitei, colaboratorii externi întocmesc un raport, însoțit de recomandări, care va fi cuprins în raportul de vizită final al MNP.

Pe perioada îndeplinirii atribuţiilor, colaboratorii externi se supun îndatoririlor personalului instituţiei în ceea ce priveşte păstrarea confidenţialităţii lucrărilor şi a celorlalte reguli de disciplină internă ale instituţiei.

 

Cum poți deveni colaborator extern?

Anual sunt publicate anunțuri de selecționare a colaboratorilor externi, pe paginile de internet ale instituției Avocatul Poporului și ale asociațiilor profesionale: Colegiul Medicilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, în care sunt menționate condițiile care trebuie îndeplinite de către participanți.

Persoanele doritoare își depun dosarele la asociațiile profesionale din care fac parte.

Pe baza propunerilor primite de la aceste asociaţii, Avocatul Poporului selectează colaboratorii externi.

Ulterior, colaboratorii externi deja selectați și aprobați prin Ordin al Avocatului Poporului, care îndeplinesc condițiile de colaborare stabilite, vor solicita menținerea colaborării pe baza unei declarații privind îndeplinirea condițiilor și își vor exprima acordul de colaborare, documente care vor fi transmise de către asociațiile profesionale, instituției Avocatul Poporului, prelungindu-se colaborarea și în cursul anului următor.

 

Sari la conținut