Activitate

Dosar nr. 9832/2023 (rezumat) - cu privire la Hotărârea Consiliul Local al Municipiului Sibiu a nr. 366/2021 referitoare la actualizarea Regulamentului privind administrarea, gestionarea și exploatarea fondului locativ aflat în proprietatea sau administrarea Municipiului Sibiu raportat la dispozițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare

Instituția Avocatul Poporului a fost sesizată cu privire la prevederile Cap. III, art. 9, pct. 9.2 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu a nr. 366/2021 referitoare la Regulamentul privind administrarea, gestionarea și exploatarea fondului locativ aflat în proprietatea sau administrarea Municipiului Sibiu, intitulat: Închirierea fondului locativ aflat în proprietatea sau administrarea municipiului Sibiu, potrivit căruia au acces la locuinţă socială, în vederea închirierii, doar familiile sau persoanele care nu deţin în proprietate/folosinţă autoturism/motocicletă cu o vechime mai mică de 10 ani, raportat la dispozițiile art. 27 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul căruia persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat pentru achiziționarea unui autovehicul.

Din examinarea Hotărârii Consiliul Local al Municipiului Sibiu nr. 366/2021, rezulta că închirierea unei locuinţe sociale, în județul Sibiu, este condiționată de îndeplinirea printre altele și a obligației de a avea în proprietate/folosinţă un autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani.

În acest sens, am apreciat că această restricție este de natură să limiteze accesul la o locuință  socială a persoanelor cu dizabilități care beneficiază de un drept conferit de legea specială și de a afecta incluziunea socială a acestei categorii de persoane prin limitarea și neasigurarea mobilității.

Astfel, în realizarea atribuțiilor prevăzute de art. 26 alin. (1) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, instituţia Avocatul Poporului       s-a adresat primarului municipiului Sibiu, în calitate de inițiator al proiectelor de hotărâri ale Consiliului Local, solicitându-i să analizeze oportunitatea înaintării către Consiliul Local al Municipiului Sibiu a propunerii de completare a reglementărilor prin care este restricționat accesul la repartizare / închiriere a persoanelor care deţin în proprietate / folosinţă  autoturism / motocicletă cu o vechime mai mică de 10 ani, prevăzute de Regulamentul aprobat cu HCL nr.  366/2021, la pct. 9.2,  pct. 11.2 lit. d) și pct. 11.3,  precum și la criteriul II, lit. g) din Anexa nr. 1 a HCL nr. 233/2023, cu excepția:

– „celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente ”, sau, după caz,

– „persoanelor cu dizabilități, beneficiare ale Legii nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată cu modificările și completările ulterioare”.

Solicitarea adresată primarului municipiului Sibiu a fost întemeiată de reglementarea similară din Hotărârea Guvernului nr. 1154/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, Anexa nr. 4: lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitul minim de incluziune.

Astfel, potrivit punctului B) din listă, deținerea unui autovehicul cu drept de circulaţie pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani ar conduce la neacordarea acestei forme de protecție socială, însă actul emis de Guvern exceptează de la această situație autovehiculele utilizate şi/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi.

Primăria Municipiului Sibiu a pus la dispoziție, în copie, documentele care au stat la baza adoptării Hotărârilor Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 366/2021 și nr. 233/2023, precum și o adresă conținând punctul de vedere al Comisiei sociale din cadrul Consiliului Local al Municipiului Sibiu.

Întrucât acest punct de vedere nu conținea și rezultatele analizei solicitate, prin raportare la reglementări similare din actele emise de Guvern, am considerat oportun să revenim la autoritatea publică, reiterând importanța punerii în acord a actului administrativ normativ cu dispozițiile exprese ale art. 27 din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În urma acestor demersuri, Primăria Municipiului Sibiu ne-a comunicat că urmează a fi analizată situația prezentată și a se lua în considerare la momentul în care vor fi analizate criteriile de repartizare a locuințelor sociale.

Ca urmare a reiterării argumentelor susținute în acest sens, Primăria Municipiului Sibiu ne-a transmis adresa nr. 40078/31.05.2024, prin care autoritatea publică ne-a comunicat că a transmis Comisiei sociale, constituită la nivelul municipiului Sibiu, solicitarea de reanalizare, în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Local al Municipiului Sibiu, a criteriilor în baza cărora se repartizează locuințele sociale, cu respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități prevăzute de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovare drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ulterior, Primăria Municipiului Sibiu ne-a comunicat că, în ședința Consiliului Local al Municipiului Sibiu din luna iunie 2024, prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 244/2024, a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei Sociale constituită la nivelul Consiliului Local al Municipiului Sibiu, conținând completările solicitate în sensul respectării principiilor prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială și egalității de șansă a persoanelor cu dizabilități.

Astfel, potrivit art. 10 alin. (1) lit. g) din Regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei Sociale constituită la nivelul Consiliului Local al Municipiului Sibiu, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 244/2024, au fost exceptate de la condiția nedeținerii unui autoturism/motocicletă cu o vechime mai mică de 10 ani, cele adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum și persoanele cu dizabilități, beneficiare ale Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată cu modificările și completările ulterioare.

Sari la conținut